2014-02-03 17:18:48• hírek • Kocsis Zoltán

Hetvenhatezer tonna szemetet termeltünk tavaly

A tavalyi évben kevesebb szemetet és háztartási hulladékot termelt Szatmár megye lakossága, mint 2012-ben - legalábbis ezt bizonyítja a tény, hogy 22 ezer tonnával kevesebb hulladékot vett át a szeméttelep, mint egy esztendővel korábban. Eladni viszont továbbra is keveset tud.

Szatmár megyében működik az ország egyetlen olyan közszolgálata, amely a megye szemetét hivatott kezelni, hangzott el szeméttelep évértékelő beszámolójának sajtótájékoztatóján. Az összes többi ugyanis az állami és a privát szféra képviselőinek együttműködésével működik. Hogy a szatmári modell életképes, bizonyítja, hogy tavaly több, mint 3,5 millió lejes bevételt termelt, mondta el Claudiu Ardelean igazgató.

A bevételt elsősorban a géppark bővítésére, fejlesztésére fordították az illetékesek, ily módon sikerült vásárolniuk egy 22 tonnás kotrógépet, valamint egy 26 tonnás dömpert. Elkészült továbbá az egyes cellában felhalmozott szemétben folyamatosan keletkező gázok elvezető-rendszerének és a cella bezárásának megvalósíthatósági tanulmánya.

A 2014-es esztendő legfőbb célkitűzései között szerepel a szelektálás hatékonyságát növelő futószalag megvásárlása, a laboratórium felszereléseinek bővítése valamint a gázok begyűjtését és kezelését lehetővé tevő rendszer elkészítése.

A beszámoló szerint tavaly összesen 76.192,75 tonna szemét és hulladék érkezett a szamosdobi telepre, ami jóval kevesebb, mint a 2012-ben regisztrált 98.839,99 tonna.

Ardelean szerint annak köszönhetően, hogy közszolgálatként működnek és nem a privát tőkét érintő vállalkozásként, 30-40%-kal kisebb árakkal is dolgoznak. Ennek következtében a növényi eredetű és az újrahasznosítható hulladékot ingyen, a háztartási hulladékot 46 lej/tonna, az egyéb hulladékot pedig 9,8 lej/tonna áron veszik át.

Eladni viszont csak keveset tudnak. Mivel a szelektív gyűjtés nem igazán működik, nagyon kevés az újrahasznosítható hulladék. Tavaly alig ezer tonnát adtak el belőle. A konyhai hulladék ugyanis már fertőzöttnek tekintett és nem hasznosítható újra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: